Nieuwsgierig naar wat die droom van laatst je te vertellen heeft?
Een steeds terugkerende droom, wat kan dat betekenen voor mij?
Kan ik mijn dromen gebruiken om mijn ontwikkeling verder te helpen?
Droomwerk
Dromen spreken een eigen taal. Dromen onthullen iets over je ontwikkeling die je gedurende je wakende leven doormaakt. Droomwerk helpt je om je droombeelden voor jezelf vorm te geven. Waar staan ze voor? Ook kunnen we typische droomthema’s onderscheiden, waar ik hier meer over schrijf. Door een droom op actieve wijze terug in je ervaring te halen, ontvouwt zich een betekenis, die je inzicht geeft over je huidige leven. Bijvoorbeeld of je de juiste koers vaart in je relatie, of je op je plek bent op je werk, of hoe je binnen een energieverslindend conflict plotseling een uitweg ziet.
Dromen lenen zich voor vele creatieve werkvormen en er kan zowel individueel als in groepsverband mee gewerkt worden.
Je kunt hierbij denken aan:
– De droom in het hier-en-nu (her)beleven en ervaren. Welk gevoel roept dit bij je op? Waar doet het je aan denken?
– De droom vanuit andere invalshoeken vertellen.
– Op zoek naar je eigen betekenisgeving en -verlening van je droom. Denk hierbij aan welke betekenis symbolen voor jou hebben. Welk verhaal vertelt je droom en welke titel zou je de droom willen geven?
Dromen
Ieder mens droomt. Dromen zijn er in “soorten en maten”, zoals nachtmerries, natte dromen, voorspellende, peilende en waarschuwende dromen. De meeste dromen vergeten we echter en regelmatig worden we wakker zonder dat we onze dromen herinneren. Toch kent vrijwel iedereen dromen die bijblijven. Evenals dromen met een terugkerend thema. Werken met dromen wordt wel de koninklijke weg naar het onbewuste genoemd. Daar waar verborgen kwaliteiten en verlangens sluimeren. Werken met dromen is een verrassend en verrijkend proces, dat soms in één sessie helderheid geeft en soms een heel traject omvat.
Enkele tips om je dromen beter te onthouden:
- Neem jezelf voor je droom te onthouden, door in bed tegen jezelf te zeggen dat je vannacht een droom zult hebben. Herhaal dit enkele keren.
- Leg een kladblok met pen, of een voice-recorder klaar, zodat je (direct) na het ontwaken, je droom kan opschrijven.
- Schrijf bovenaan je kladblok: Droom nr1. Zo geef je jezelf de vrijheid meerdere dromen op 1 nacht te hebben. Schrijf ook de datum erbij. Na het opstaan ga je de dag van gisteren bij na en schrijf je alles op wat je nog weet te herinneren.
Praktijkvoorbeeld
Een jongeman meldt zich met terugkerende depressieve klachten. De man komt introvert en weloverwogen over. Hij vertelt in een omgeving te werken, waar een meer masculiene houding wordt verwacht. Hij wordt geacht snel beslissingen te kunnen nemen en niet te twijfelen. Hij denkt deze kwaliteiten niet in zich te hebben. Toch komt hij als een sterke man over, ondanks zijn zachte uitstraling. De man vertelt veel te dromen over roofdieren, waarvoor hij in eerste instantie bang is, tot hij merkt dat hij op deze roofdieren lijkt. Wanneer hij zichzelf beschrijft, komt hij tot de conclusie dat de leeuw het meest bij hem past. Al onderzoekende komt hij erop dat het zijn kracht is om weloverwogen en vanuit zijn rust beslissingen te nemen. Dit is veel meer zijn aard, dan wanneer hij als een gehaaide betweter zou moeten overkomen. Na enkele weken vertelt hij, nu hij handelt vanuit zijn kracht, gewaardeerd te worden door zijn collega’s. Zijn depressieve klachten hebben betekenis voor hem gekregen en houden op een belemmerende rol te spelen in zijn leven.
Onlangs deed ik een interview voor de Rotterdamse jongeren-zender Funx.