Angst

Angstbehandeling in Utrecht

Wat is angst?

Angst is een basisemotie. Een hele belangrijke. Ze voelt als opwinding zonder grond, hetgeen je ervaart wanneer je in een achtbaan zit en naar beneden valt. Daar is het een lolletje, maar in het dagelijks leven kan angst behoorlijk veel impact hebben. Mensen met angstklachten durven niet datgene te doen wat ze graag zouden willen. Iemand met sociale angst bedenkt zich wel drie keer alvorens hij op een meid aan de bar afloopt of contact legt met leeftijdsgenoten. Een paniekaanval geeft ons plotseling het gevoel alsof we oog in oog met onze dood staan. Een ander piekert zich de hele dag suf over tal van rampen die kunnen gebeuren. Sommige mensen vervallen in rituelen om het kwaad af te wenden of we mijden verre vakanties omdat we bang zijn om te vliegen.


Hoe vervelend angst ook is, zonder haar zouden we het als soort niet zo ver hebben gebracht. Angst werkt als een waarschuwingssysteem. Slangen kunnen ons ernstig letsel toebrengen. Ons angstsysteem reageert op voorwerpen die lijken op een slang door een alertheidsreactie voort te brengen. We kunnen kiezen te vluchten, vechten of te bevriezen, al naar gelang wat onze situatie ons verder aanbiedt. Bruikbaar wanneer we oog in oog staan met een slang, hinderlijk wanneer die slang vervangen is door een feestje waar je slechts weinig mensen kent en het gevoel hebt voortdurend bekeken te worden.

Plotseling werd ik overmand door een gevoel alsof ik doodging. Mijn benen werden slap, ik begon te zweten en hoog adem te halen. M'n hart bonsde in mijn keel. Het was erg angstig! Later begreep ik dat het om een paniekaanval ging en dankzij de therapie bij Psychologenpraktijk Mercurius, leef ik nu weer zonder angsten - Rudy

Als ik mijn huis verliet dacht ik plots, vol angst, terug aan of ik het gas wel had dichtgedraaid. Of de deur op slot! Ik keerde steeds vaker om, om te checken, om dan te ontdekken dat het gas uit stond en de deur op slot was. Na de behandeling heb ik gelukkig geen last meer van deze klachten - Marleen

Paniekaanval

Een paniekaanval kenmerkt zich vaak door een sterk gevoel van een hartaanval of hartstilstand. Allerlei nare gedachten en gevoelens over de eigen sterfelijkheid flitsen voorbij. En dat, terwijl je een paar tellen eerder nog gezond door het leven ging. Ineens, plotseling word je overvallen! De angst om flauw te vallen, zelfs met de hoge hartslag, grijpt je aan, gevoed door een gevoel van duizeligheid. Gaandeweg ebt de paniek weg, kalmeer je weer iets, maar blijft die angst bestaan. Wat overviel me? Gaat me dit vaker overkomen? En zo ja, is er wat aan te doen?

Ja, er is wel degelijk wat aan paniekklachten te doen. De therapie bestaat uit een praktisch en inzicht deel. Dat praktische leert je bij een eventuele volgende paniekaanval je lichaam beter te begrijpen, wat je herstel ten goede komt. Het inzicht leert je naar de angst toe te gaan en te onderzoeken waar dit over gaat. Hoewel een paniekaanval doorgaans plotseling en zonder enige reden lijkt te komen is er op een diepere laag betekenis voor te vinden. Die betekenis helpt je te begrijpen waar jouw paniek over gaat, hetgeen je helpt te helen hiervan.

Overige angstklachten: Faalangst en Sociale Angst

Op de pagina's over faalangst en sociale angst ga ik dieper op deze thematiek in.