Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling gaat over een gevoel, verlangen of behoefte die vanuit een meer overstijgend kader wordt gesteld. Een behoefte om te worden wie je bent, niet langer meer te leven naar een ideaal van wie je zou moeten zijn. Zo'n ideaal kennen de meeste mensen ofwel vanuit een eigen (geleerd) idee van niet goed genoeg zijn, ofwel iets wat ze vanuit hun omgeving hebben geleerd.
De vraag naar persoonlijke groei kent weliswaar een verband met psychische klachten, maar de vraag staat ook op zichzelf. Van waaruit je behoefte om aan jezelf te werken ook komt, vroeg of laat komen we als mens met dit verlangen in aanraking.

Dit traject is vermoedelijk het belangrijkste individuele traject dat ik gevolgd heb. Ik heb meerdere workshops, trainingen, cursussen en wat dies meer zij gevolgd, maar dit persoonlijke proces ernaast heeft alles doen integreren. Ik blijf het fascinerend vinden, hoeveel diepgang een mens heeft en hoeveel wijsheid er van binnenuit leeft. Wat een bijzondere reis! – Theun

Verandering is als het leren van een nieuwe dans - Afrikaans gezegde

Een van de grondleggers van de psychologie, Carl Gustav Jung, heeft zeer uitgebreid geschreven over persoonlijke ontwikkeling, hetgeen hij het individuatieproces noemt. Veel therapie draait uiteindelijk ook om dit stuk van persoonlijke ontwikkeling. De vraag is echter, dien je altijd een psychische klacht te moeten hebben alvorens hiermee aan de slag te gaan? Ik denk het niet. Iedereen kent momenten waarin z'n leven even wat minder soepel verloopt. Of dat een gebeurtenis ineens helder maakt dat je nog ontwikkelingspunten hebt. De existentiële therapie en de gestalttherapie gaan grotendeels over jezelf bevrijden van allerlei belemmerende factoren.
Voorbeelden van persoonlijke ontwikkelingsvragen zijn:

  • Ik heb het idee dat mijn leven in cirkels verloopt. Het gaat een tijdje goed met me, maar dan verval ik in apathie en verlies ik de energie om door te zetten. Wat is dat toch?
  • Ik herken een patroon in mijn relaties. Na ongeveer 4 jaar ben ik op mijn partner uitgekeken en begin ik met fris enthousiasme aan de nieuwe. Overtuigd dat hij ditmaal de ware Jacob is, om na 4 jaar... Ik zou graag onderzoeken wat hieronder zit.
  • Ik ontdekte dat ik me altijd aan de wensen van anderen heb aangepast, bang om anders de waardering en liefde kwijt te raken. Mijn leven is hierdoor echter een saaie sleur geworden en ik zou graag vanuit mijn eigen kracht willen leven.

Vrijheid

Vrijheid is op een verantwoordelijke wijze keuzes kunnen maken in je leven.

Keuzes die jij vanuit je binnenste maakt. Vanuit je hart of intuïtie. Dat onbenoembare en ongrijpbare gevoel, diep van binnen. Keuzes die in contact met je omgeving gemaakt worden, in alle eerlijkheid, hoe pijnlijk soms ook. Persoonlijke ontwikkeling gaat over worden wie je bent. Jouw pad bewandelen. In de gestalttheorie wordt binnen dit kader veel aandacht gegeven aan wat we gewaarzijn noemen. Met gewaarzijn dalen we af naar onze meest 'naakte' ervaringen. Zonder dat ons ego, met al haar verlangens en idealen, maar ook doemscenario's en angsten er iets van kan maken. We pellen dat steeds meer af, tot we zo dicht mogelijk bij je pure kern komen.